Get Adobe Flash player

                                 Да украсим заедно коледната елха на  село Розино

По инициатива на Кметство Розино, учениците от I б клас с г-жа Д.Треновска, I в клас с г-жа Р. Василева, II а клас с г-жа С. Гаджалова и II б клас с г-жа Р. Димитрова, изработиха играчки и гирлянди. На  12. 12. 2018 г. взеха участие в украсата на  коледната елха на село Розино и помогнаха тя да стане по – красива.


В очакване на Коледа

Ученици от 1а, 7а и 7б клас украсиха коледната елха.

 

 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

Седмицата преди 7 декември бе посветена на Христо Г. Данов. Организирани бяха различни инициативи, в които се включиха учениците от 1 до 7 клас.

  • Г-жа Мурджева и Наска Среброва от 7а клас представиха пред ученици от 7 и 4 клас презентацията, спечелила І-во място на състезание в гр. Клисура.
  • Учениците от 3а и 3б клас участваха в състезание по Компютърно моделиране.
  • Проведоха се срещи по футбол, народна топка и тенис на маса.
  • Организиран бе конкурс за рисунка.
  • Учениците от ІІІ и ІV клас писаха съчинения на тема „Моята класна стая“, а по-големите ученици от V до VІІ клас на тема „Какво харесвам в моето училище“.

В празничната програма по случай патронния празник на ОУ "Христо Г. Данов" взеха участие ученици от първи клас с ръководител Р. Антонова, мажоретен състав с ръководител Т. Колева и хор с ръководител Р. Георговска. Гости на тържеството бяха кметът на с. Розино, родители, учители и ученици.  Концертът завърши с поздравителна реч на Таня Караколева - директор на ОУ "Христо Г. Данов" и г-н Шаламанов – кмет на село Розино. Те връчиха награди на учениците, отличили се в конкурсите през седмицата. 


 

 

 

 

 

 

 

 


Обучение по НП  „Квалификация на педагогическите специалисти“ - 4.1.6. Мобилности за посещение на училища с кабинети за медиация и развита IT структура.

 

Преподаватели  от ОУ „Христо Г. Данов” с. Розино участваха в обучение със споделяне на добри практики по НП „Квалификация на педагогическите специалисти“ - 4.1.6. Мобилности за посещение на училища с кабинети за медиация и развита IT структура. Те присъстваха на демонстрация за използването на информационните технологии и електронните ресурси: електронната платформа „Феникс“ –електронен дневник, учебни игри и материали с платформата Kahoot, учебни материали с Learning Apps, облачни технологии –Google Disk.

След споделяне на опита с колегите от ОУ „Христо Г. Данов” бе планирано провеждане на открит урок по математика с използване на облачни технологии и подвижната класна стая, с която училището разполага.


 

Предай нататък!...

                                                        Нека доброто започне от теб!

С това послание учениците от II ,,б” се включиха в мероприятията, посветени на Деня на толерантността. С помощта на класния ръководител  госпожа Димитрова, изработиха ,,Цветето на толерантността”. На него записаха  златни правила за уважение, милосърдие, доброта, които трябва да спазват и с гордост да казват: ,,Аз променям моето училище”. Учениците  написаха мисли в ,,Книгата на доброто” и изгледаха презентация поднесена от госпожа Т.Максимова.

   

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ден на народните будители

В навечерието на 1 ноември, учениците от 4а и 4б клас поздравиха

учители и ученици от ОУ "Христо Г. Данов" с кратка програма. Тържеството бе организирано от В. Атанасова и Ф. Забунова.

 

 

 

11/01/2018

 

 

 

 

 


Деца четат на деца

       За да покажат какво могат да научат от приказките, учениците от II б клас с класен ръководител госпожа Р. Димитрова и учител ЦДО госпожа Б.Генова, отидоха на гости при по-малките си приятели от ПГ в училището. Прочетоха им приказката ,,Който не работи, не трябва да яде”, за да покажат колко са напреднали за изминалите две години, и че с труд всичко се постига.Госпожа Теохарова и госпожа Нешева почерпиха гостите с бонбони и питка, а децата ги поздравиха с драматизация на  приказката ,, Дядо и ряпа”.

   Така отбелязаха Седмица на четенето / 22-26.10.2018г. /- големи и малки в ОУ,, Христо Г. Данов”- Розино.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 


Първо място в състезание по случай 190 години от рождението на Христо Данов 

 

 

На 26.10.2018г. ученици от нашето училище участваха в състезание по случай 190 години от рождението на Христо Г. Данов в гр. Клисура. Участници бяха три отбора от гр. Клисура, с. Розино и с. Христо Даново.

Капитан на нашия отбор бе Наска Среброва от 7а клас. Участие взеха още Дуйгу Бобева и Златка Балтова от 7б клас и Зейнеб Османова от 6б. Състезанието протече в три кръга: І кръг - Всеки отбор представи презентация на своето училище и разказа част от историята му. ІІ кръг - отборите отговаряха на въпроси, отнасящи се за живота и делото на Христо Данов. ІІІ кръг - участниците сглобяваха пъзел с лика на Данов.

В първи кръг Наска направи увлекателна и доста изчерпателна презентация, която се хареса на всички присъстващи в залата. Нашият отбор най-сериозно и отговорно се отнесе към поставените задачи от журито. Момичетата отговаряха изчерпателно и допълваха въпросите на другите отбори. След оспорвана и трудна битка отборът на ОУ "Христо Г. Данов" с. Розино спечели първо място.

Благодарим на момичетата, които положиха доста усилия, за да се подготвят за състезанието.

Благодарим на г-жа Н. Христова, която ги подготви и на г-жа Д. Мурджева за оказаната подкрепа и помощ.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10/29/2018

 


  

Във връзка със седмицата на четенето учениците от 3 б клас посетиха първокласниците на госпожа Дуранкиева, за да  им прочетат интересна приказка. Малките домакини демонстрираха наученото в уроците по български език. Срещата беше много приятна за всички участници.

 

 10/27/2018


 

Учениците от 7а и 7б клас бяха запознати с презентация на тема "Преодоляване наагресивното поведение". Новите знания и умения приложиха на практика в ролеви игри.

 

10/24/2018

 

 

  


 Във връзка с националната седмица на четенето на 23.10.2018г. се проведе Маратон на четенето с учениците от първи "а" и втори "а" клас.

 

       

10/24/2018


28 септември - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА

С турнири по футбол и народна топка, много игри и забавления учениците от ОУ "Христо Г. Данов" се включиха в ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА. За най-добрите имаше награди - грамоти и значки.

 


 

В ОУ „Христо Г. Данов“ празнуваме заедно

В края наБайрам първата година по проект ,,Цветовете на надеждата” в ОУ „Христо Г. Данов“ се проведе празника Рамазан Байрам. В него взеха участие деца от различни етноси. Родители и учители с вълнение разказаха как отбелязват този празник. Учениците се включиха с желание в игрите и танците. Насладиха се на вкусните ястия приготвени от техните каки, майки и баби.

 

 

 

 

На 8 и 9 юни 2018 г. в старопрестолно Търново  се проведе 15- тият ромски фолклорен фестивал „Отворено сърце”, организиран от  Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” , Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива. Събитието уважиха с присъствието си представители на местното управление, на държавни и образователни институции, неправителствени организации и дипломати.

В рамките на двата  дни граждани и гости можеха да видят изпълненията на участниците на фестивалната сцена, да посетят откритите ателиета, изложби и работилници. На фестивала си дадоха среща  детските усмивки, талантът и приятелството на  над 1500 деца от цялата страна, учители и родители. Децата и младите хора показаха за пореден път, че подобни форуми са успешна форма и истински работещ модел за междуетническа толерантност и възможност за опознаване на различните култури и битност.

Деца от групи  към проекта „Цветовете на надеждата” представиха достойно училището ни на културно- образователния форум. Благодарим на всички колеги, които се включиха и помогнаха това да се осъществи .

     

1 юни - Международен ден на детето

На 1.06.2018г. в с. Розино бе проведена публична изява, посветена на ПЪРВИ ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО, организирана от ОУ "Христо Г. Данов" и кметство -Розино.

Празникът започна с рисунки на асфалт, в които се включиха ученици от цялото училище, детска градина "Ана Козинарова" и деца от село Розино. 

Присъстващите деца и гости имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на групите: "Малки мажоретки" с ръководител Т. Маркова, "Български народни обичаи и традиции" с ръководител Л. Мотова, "Фолклорна формация за народни песни" с ръководител А. Гаваз, "Приказния свят на буквите" с ръководител Т. Юнакова, "Да усвоим българския език" с ръководител Цв. Вълкова, които работят по проект ТВОЯТ ЧАС. Както и групите "Магията на танца" и "Аз, ти, ние - всички заедно" с ръководители Т. Маркова и В. Минчева към Проект "Цветовете на надеждата".

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Празнуваме 24 май - Ден на славянската писменост и култура 

 

– 

  На 24 май учениците и учителите от ОУ "Христо Г. Данов", с. Розино проведоха празнично шествие по случай Деня на славянската писменост и култура. Манифестацията започна от двора на училището и премина през централната улица на селото. Въпреки изсипалия се майски дъжд,  празничната програма продължи с награждаване на отличниците. Приветствени думи произнесоха Таня Караколева - директор на ОУ "Христо Г. Данов", Ангел Шаламанов - кмет на с. Розино и Теодор Шойлеков - председател на ОС Карлово. След официалната церемония на центъра се изви кръшно българско хоро.


Ден на Земята и Световен ден на книгата

    На 23.04.2018г. ученици и учители от ОУ "Христо Г. Данов" с. Розино отбелязаха Световния ден на Земята (22 април) и Световния ден на книгата и авторското право (23 април). Учениците украсиха фоайето на училището с постери на екологична тема и послания за опазване на природата, написани от самите тях.

Децата от четвърти клас изработиха табло с портрети на велики български писатели и проведоха маратон на четенето на тема "Любими детски книги".

След часовете в двора на училището малките дизайнери проведоха модно ревю, достойно за Седмицата на модата в Милано и Париж. По подиума дефилираха модели, облечени в тоалети от отпадъчни материали - полиетиленови торбички, хартия, пластмасови чашки и капачки.

За перфектната организация на тържеството се погрижиха Р. Георговска, Цв. Вълкова и Т. Колева.

Събитието уважиха: г-н Ангел Шаламанов - кмет на с. Розино и г-жа Таня Караколева - директор на ОУ "Христо Г. Данов" с. Розино

 

Световен ден на книгата                 

В твоя час с цвят на надежда

      На 12.О4.2018г. училищният двор се превърна в истинско „магазинче на надеждата”- защото какво ако не символ на надеждата е пролетта. Публична пролетна изява имаха групите към проектите „Твоят час” и „Цветовете на надеждата” Повод за изявата бяха християнският празник Великден и 8 април- Международният ден на ромите. Дворът беше огласен от песни, смях и глъчка. И гости, и домакини имаха възможност да видят таланта и уменията на децата танцьори, певци, рецитатори, готвачи, артисти, приложници, художници. В импровизираните ателиета на открито всеки имаше възможност да наблюдава заниманията на групите, а също така и сам да опита.
     Събитието уважиха: Г-н Минев –заместник кмет на Община  Карлово, г-н Ангел Шаламанов -  кмет на с.Розино, г-жа Силвия Димова- експерт в РУО Пловдив, председател и членове на Настоятелството към  Читалище ,,Звездица”, Съвет към Проекта ,,Твоят час”, учители и ученици от ОУ” Райно Попович”- гр. Карлово, ОУ „Неофит Рилски”- гр. Баня, ОУ „Генерал Карцов”- с. Христо Даново и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- с. Ведраре; родители , учители и населението на  с. Розино.

 

 

      На 20.03.2018г. в училището стартира проект „ Цветовете на надеждата” . Проектът е съвместна инициатива с Община Карлово, основните училища в общината, Център Амалипе и Фондация „Ромите на село“, с. Розино . Проектът има за цел цялостна промяна на нагласите сред мнозинството, което неминуемо улеснява и насърчава образователната интеграция на децата роми. По проекта са сформирани  4 групи- „Магията на танца”, „Различни, но с равни възможности”, „От приказка в приказка”, „Аз, ти, ние- всички заедно”.
      Групите отбелязаха с публична изява най- големият ромски празник Банго Васил- спасителят на ромите.
      Участниците пренесоха публиката в , историята, бита, нравите и фолклорните традиции на ромския етнос.

               

                


 

Ние вече пишем и четем

         Под  това мото, учениците от I,,б” клас с класен ръководител госпожа Росица Димитрова и учител ЦДО госпожа Борянка Генова,отбелязаха своя ,,Празник на буквите” на 29.03.2018 година.Тържеството уважиха служителите  от КООП ,,Т. Марков”-Розино, Кметство – Розино, родители.Първокласниците показаха на гостите,какво са научили за изминалите шест месеца.В програмата взеха участие и по-големи ученици,които бяха изненада за първолаците.За своето отлично представяне учениците получиха поздравления и награди от госпожа М. Петрова, госпожа М.Бегова,господин А.Шаламанов.
       Празникът завърши с връчване на удостоверение за грамотност,книжки и почерпка от Директора на училището госпожа Таня Караколева.

 

                                                       

 

 

 

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

 

На 28.03.2018 г. в библиотеката на Читалище "Звездица"  се проведе празникът на буквите за учениците от Ia клас на нашето училище. Пред своите родители и гости на празника първокласниците показаха, че познават буквите и вече могат да четат /видео/.

 

 

На 22.03.2018 г. се проведе пролетно тържество за мама в детската градина. Децата се представиха с песни и драматизации и поздравиха своите майки.

 


 

Световен ден на числото Пи  

Младите математици от ОУ "Христо Г. Данов" отбелязаха Световния ден на числото Пи. Учениците от 6 и 7 клас участваха в забавно състезание по математика, в което показаха много знания и сръчност. Гости на проявата бяха ученици от пети клас, г-жа К. Атанасова и г-жа В. Мичева.

 

                   

 

 

АЗ ОБЩУВАМ С ЕВРОПА

     На 6.03.2018г. в ОУ ,,Христо Груев Данов” с.Розино, се проведе състезанието ,,АЗ ОБЩУВАМ С ЕВРОПА”, в което взеха участие ученици от 2-ри , 3-ти и 4-ти клас!

                                        

 

3 март

      В ОУ „Христо Г. Данов” с. Розино се проведе празник посветен на 3 март. Групите по проект „Твоят час” -„Езикът е вселена” и „Малки мажоретки” изнесоха спектакъл под надслов „Нашата родина”.
                                                                            
                                                                                   

 Великите ханове и знатни царе разказаха за силата и величието на България.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

        Стихове възпяха саможертвата и битките,                             Танцът на „Малки мажоретки” за пореден път
      храбростта и силния дух на онези, които                             предизвика аплодисменти. 
      загинаха   за освобождението на отечеството. 

 

 

            

Състезание за Левски

 

     На 19 февруари децата от детската градина на ОУ "Христо Г. Данов" участваха в състезание за Левски. Те показаха много знания за Апостола и спечелиха награди.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Песен за Апостола

 

   В навечерието на 19 февруари ОУ "Христо Г. Данов" отбеляза 145 години от смъртта на Васил Левски. Учениците изпълниха песни и стихове, посветени на Апостола. Честването на годишнината беше организирано от преподавателите Селиме Гаджалова, Хайрие Забунова, Надежда Трингова и Ариф Гаваз. Във фоайето на училището Н. Дуралийска - учител по изобразително изкуство - подреди изложба с ученически рисунки, изобразяващи сцени от живота на Дякона.  

                                                                                                                                                                                                        

 

 


Сирни заговезни в ОУ"Христо Г. Данов" с. Розино

    На 14. 02. 2018 г. звън на чанове и хлопки огласи селото. Децата от проект „Твоятчас” с ръководител Лиляна Мотова направиха своето кукерско шествие и изнесохакратка програма в училището, кметството и КООП с. Розино. В духа на празника Сирни заговезни малките кукери пожелаха на всички злите сили да избягат вдън гори тилилейски и да се възцари на земята прошката и доброто.

 

 

 

 

 

 

 Банго Васил

    Безспорно най-големият празник, който празнуват ромите в България от различни вероизповедания, е Банго Васил (Василица). С възстановка на обредните практики и обичаи, песни и танци този празник отбелязаха и децата от групите по проекти "Цветовете на надеждата" и "Твоят час" в училището. На празника присъстваха кметът на селото г-н Шаламанов, г-жа Караколева - директор на училището, г-жа Ф. Гадуларова, ученици, учители и гости. Всички опитаха от вкусните гозби, обичайни за този празник, приготвени от малките кулинари в училище към проект "Твоят час". На празника се веселиха заедно деца от различните етноси в селото.

 

Сипе се Коледа вън...                        
по пътеките, белите,
носи се коледен звън...!

 

       Наближава Коледа, а Коледа е времето, в което вярваме по-силно от всякога в чудеса и вълшебства! 
     На 20.12.2017г. децата от групите към проект "Твоят час" изнесоха празнична програма по случай Коледа.
       Коледари поздравиха и орисаха стопаните на училището и учениците да пребъдат в здраве и берекет. Училището се огласи от песни, коледен звън и смях. Щандовете на благотворителния базар бяха отрупани с картички, сувенири, картини и лакомства, сътворени от самите деца.

 

     С песни, танци, много подаръци и весело настроение посрещнаха Коледа и децата от ПДГ.

 

 

 

 

 

 

 

Патронен празник

           На 11-и декември 2017 г. беше отбелязан тържествено патронния празник на ОУ "Христо Г. Данов", с. Розино. Празничната програма подготвиха Красимира Атанасова - учител по чужди езици, Лиляна Мотова - начален учител и Таня Колева - учител по чужди езици в начален етап. Децата рецитираха стихове, пяха песни, танцуваха и се забавляваха. Концертът завърши с поздравителна реч на Таня Караколева - директор на ОУ "Христо Г. Данов". 

 

 

Златна есен
Празник за есента в детската градина


Есен златокосa
с дълга рокля и боса,
с четка и боя
пъстри целите поля.
Щурчо спря да свири,
зрънце взе да дири,
цяло лято той
свири песнички безброй.

 

 

 

 

Ден на народните будители

 

 

  В навечерието на Деня на народните будители учениците от ІІІ А и ІІІ Б клас (с класни ръководители Ваня Атанасова и Фатма Забунова) и детска вокална група при ОУ "Хр. Г. Данов", с. Розино (с ръководител Ариф Гаваз) изнесоха литературно-музикална програма. На празничното честване присъстваха г-жа Таня Караколева (директор на ОУ "Хр. Г. Данов", с. Розино), бивши и настоящи учители и ученици от всички класове.